Delegeren
"Het moet snel en goed gebeuren dus ik kan het beter zelf doen." Een van de gedachtes van veel professionals die ze belemmert om te delegeren.
Regelmatig schrijf ik een nieuwe blog. Wil jij deze in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de inspiratiemail.
"Het moet snel en goed gebeuren dus ik kan het beter zelf doen." Een van de gedachtes van veel professionals die ze belemmert om te delegeren.
Angst, Schuld en schaamte zijn belangrijke emoties die onder patronen kunnen liggen en die die patronen in stand houden. Bij angst blokker je vaak om te voorkomen dat je een conflict of negatieve reactie krijgt. Schaamte geeft je het gevoel dat je verkeerd, slecht, onbelangrijk en onwaardig bent. Schuld verwijst naar een gevoel en/of overtuiging, dat je gedrag onjuist of slecht is. Schaamte en schuld tasten je gevoel van eigenwaarde aan en werken verlammend.
Ervaar je stress, onrust, spanning? Reageer je soms anders dan je zou willen? Dan is het belangrijk om inzicht te krijgen wat onnodig veel energie kost of op welk vlak in je leven een verandering nodig is.
Soms zijn patronen hardnekkig en val je onbewust toch weer in een oud patroon. Ook ik. Dit weekend nog en realiseer ik me achteraf dat het weer is gebeurd. Is dat erg?
Iedere dag bestaat uit het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Keuzes maken kan soms best lastig zijn.
Zit jij aan tafel of een dominante kant van jou?
Gedachten en overtuigingen die we al lange tijd met ons meedragen, zonder dat we er ons nog bewust van zijn, worden automatische gedachten genoemd. Gedachtes die jouw gedrag aansturen zonder dat je dat waarschijnlijk doorhebt. Die gedachte gaat namelijk zo snel en gaat als vanzelf dat als je je gedachten zou opschrijven, deze waarschijnlijk niet op papier komt...
Je bent net afgestudeerd, begint in een nieuw team, in een nieuwe functie of in een nieuwe rol. Of je start aan een nieuwe opdracht en voelt een enorme druk om goed te presteren. In elke fase van je carrière kan onzekerheid om de hoek komen kijken. Je twijfelt of je het wel kan, of je het goed (genoeg) doet of je niet door de mand gaat vallen. Soms komt is het zelfvertrouwen er nooit echt geweest, soms is het niet sterk genoeg om tegen alle veranderende omstandigheden te zijn opgewassen en soms is je zelfvertrouwen op een later moment geschaad.
Als je weet wat jou speciaal maakt, weet je wat je waard bent en kun je verder groeien vanuit je natuurlijke kracht. Zo heb je meer energie, zelfvertrouwen en rust en ben je in staat keuzes te maken die bij je passen. Je krijgt de regie in handen.Als je ook weet wat je minder sterke punten zijn, kun je steeds beter voorkomen dat je energie weglekt of dat je in een hinderlijk patroon schiet. Je herkent vast wel een moment waarvan je later dacht: Waarom deed of zei ik dat nou.
Is dit een uitspraak die resoneert? Als het een uitspraak is die je regelmatig doet of denkt, is de realist in jou sterk aanwezig. Waarschijnlijk observeer je veel. Wil je weten wat er precies aan de hand is en heb jij ook voor details. Herken jij jezelf of een ander hierin? Realisme is een kwaliteit die veel wordt gewaardeerd. Toch kun je er ook hinder van ondervinden. Onbewust. Lees verder om jezelf beter te leren kennen. In dit blog ga ik in op de kwaliteiten en de valkuilen van een realist.
Ik ga mijn droom waarmaken! De lijfspreuk van een intuïtief persoon*.
'Morgen ga ik het doen, echt!' We kennen het allemaal: het stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je ook morgen kunt beginnen aan die ene taak. Tot morgen aanbreekt.