Wat maakt jou uniek?

Als je weet wat jou speciaal maakt, weet je wat je waard bent en kun je verder groeien vanuit je natuurlijke kracht. Zo heb je meer energie, zelfvertrouwen en rust en ben je in staat keuzes te maken die bij je passen. Je krijgt de regie in handen.
Als je ook weet wat je minder sterke punten zijn, kun je steeds beter voorkomen dat je energie weglekt of dat je in een hinderlijk patroon schiet. Je herkent vast wel een moment waarvan je later dacht: Waarom deed of zei ik dat nou.

Ieder mens is uniek!
Ook jij

Wat zijn mijn sterktes en zwaktes?

De kans bestaat dat er tijdens een sollicitatiegesprek, beoordelingsgesprek of acquisitiegesprek gevraagd wordt naar je grootste sterktes en zwaktes. Weten waar je voor staat, wat jij hebt te bieden, wat jij wil en een heldere motivatie helpen je bij jouw sollicitatie, bij jouw loopbaangesprek, tijdens een acquisitiegesprek en bij elke volgende stap in jouw carrière. 

Het (her)kennen van jouw sterktes en zwaktes helpt jou de stap te maken die bij jou past. Voor de een makkelijker dan voor de ander. Hieronder geef ik je handvaten om ze te ontdekken.

Sterke punten herkennen

Hoe kun je die kwaliteiten herkennen die jou als professional in staat stellen om je taken beter te voltooien én die jou zullen helpen een bijdrage te leveren aan geweldige resultaten, aan de promotie die je graag wilt of aan een positieve sfeer op kantoor.

Stel jezelf eens de volgende vragen en schrijf alles op wat er in je opkomt. Schakel je kritische stemmetje even uit die voorkomt dat je iets opschrijft wat nog beter kan😉. Je criticus kan namelijk heerlijk overdrijven en heeft altijd iets aan te merken.

  • Waar ben ik goed in? 
  • Waar ben je trots op?
  • Met welke eigenschap of competentie onderscheid je je van anderen?
  • Schrijf voorbeelden of resultaten op waarmee je je kwaliteiten concreet kunt maken.
  • Lees de feedback tijdens review gesprekken nog eens door en neem daaruit jouw kwaliteiten over.
  • Vraag aan de mensen op je heen om 3 kwaliteiten van jou te benomen.

Doe een stapje terug, maak je hoofd even leeg en lees door wat je hebt opgeschreven. Waarin blink je uit? Wat is de rode draad? 

Merk je dat je criticus weer van zich laat horen? Neem even afstand en lees het daarna door alsof het over iemand anders gaat. Welke kwaliteiten zou je benoemen voor die persoon?

Zwakke punten herkennen

Ik hou meer van de formulering minder sterke punten. Maar het bewust zijn van de punten waar je minder goed in bent, die je minder goed afgaan is wel heel belangrijk. Door ze te benoemen omarm je ook die kanten van jezelf. Door te accepteren hoe het nu is hoeft je niet te vechten tegen die kanten van jezelf of die kanten weg te drukken. Wat je probeert te verdringen, plopt ergens wel weer op en meestal dan momenten waarop je het niet wilt. Denk aan de skippybal die je onder water probeert te houden. Dat gaat een tijdje goed totdat je even minder oplet.

Door je steeds meer bewust te zijn van jouw minder sterke punten, ga je milder naar jezelf kijken en zul je merken dat je groeit. Door het kunnen benoemen van je zwakke punt is het al minder een zwak punt. Als je deze punten tijdens een sollicitatie of loopbaangesprek kunt benoemen, kun je bovendien bespreken hoe je ermee om gaat. Je hebt dan ook zelf al kunnen bedenken hoe jij er mee wilt omgaan en hoe je zwakke punt geen probleem hoeft te zijn. Zo ga je sterk om met je zwakke punt. Verder ontwikkelen of bewust aan een ander over laten?   

Hoe wordt je je meer bewust van die zwakke punten?
Hierbij kun je onderscheid maken tussen echt zwakke punten en valkuilen. Een zwak punt is bijvoorbeeld iets ‘wat je niet zo goed kunt, iets waarvoor je geen natuurlijk talent hebt. Als dat echt een zwak punt is, is het de vraag of je dat verder zou moeten ontwikkelen. Het kost meer energie om dat te ontwikkelen en wanneer je onder druk komt te staan heeft het vaak niet het resultaat dat je zou willen. Je kunt je beter richten op het ontwikkelen van je natuurlijke kwaliteiten. 

Evan kort door de bocht: een valkuil is de doorgeslagen variant van een sterk punt. Een competentie, die jij jezelf hebt aangeleerd omdat je het nodig had en iets positiefs voor je opleverde of oplevert. Mensen stappen doorgaans in hun valkuil wanneer ze onder druk komen te staan. Je sterke punt wordt dan een valkuil. Je gaat anders doen en reageren, je wordt bijvoorbeeld autoritair, drammerig, over behulpzaam. onbezonnen, of manipulatief. Het zorgt ervoor dat je over de grens van een ander heen gaat en over je eigen grens. Zo kun je verantwoordelijkheden overnemen, dingen op gaan leggen, je zin doordrijven, vasthouden tegen beter weten in, gaan over controleren of gaan manipuleren.  Gedrag vanuit de valkuil kost veel energie. Vaak kun je dat best even volhouden. Totdat het ineens teveel is en je emotionele pijp vol zit.
Is het belangrijk voor je functie dat je dit punt blijft hebt of ontwikkeld, dan kun je daar uiteraard bewust voor kiezen. Het is dan goed je bewust te zijn hiervan zodat je kunt nagaan hoe je voor jezelf de balans goed kunt houden om druk te voorkomen en je bewust te zijn van je valkuil als je toch onder druk komt te staan. 

Om dit bij jezelf te achterhalen kun je de volgende vragen stellen:

  • Waar ben ik minder goed in?
  • Welke feedback krijg ik regelmatig van mijn naasten? 
  • Welke verbeterpunten zijn tijdens beoordelingsgesprekken benoemd
  • Blijven mijn sterke punten sterk als ik onder druk kom te staan?

Vind je het lastig of wil je een objectieve blik? Kom dan eens kennismaken

Ik help professionals overigens ook zich voor te bereiden op een sollicitatie of loopbaangesprek. Omdat ze die baan of promotie echt willen krijgen, omdat ze gesprekken over zichzelf lastig vinden, de neiging hebben zich kleiner voor te doen dan ze zijn of gewoon omdat ze goed voorbereid dat gesprek willen voeren. Een losse sessie of als onderdeel van een traject.

Tijdens mijn coachtrajecten start ik vaak met een meting om jouw natuurlijke kwaliteiten in kaart te brengen. Zo kom je te weten welke kwaliteiten jij van nature hebt, welke competenties jij hebt aangeleerd en welk potentieel er nog in jou zit waar je je nu misschien nog niet van bewust bent. Een mooie boost voor je zelfvertrouwen. Het helpt je meer te vertrouwen op je kwaliteiten en te weten wat je waard bent. Dat maakt je krachtiger tijdens sollicitatie en loopbaangesprekken.

Interesse? Bel voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. 06 39392494

PS Je kunt ook alleen de ACTmeting doen. Dan krijg je een uitgebreide rapportage en bespreken we de resultaten tijdens een uitgebreid persoonlijk gesprek en kun je jouw potentieel in de ogen kijken.