Je bent net afgestudeerd, begint in een nieuw team, in een nieuwe functie of in een nieuwe rol.
Of je start aan een nieuwe opdracht en voelt een enorme druk om goed te presteren.
In elke fase van je carrière kan onzekerheid om de hoek komen kijken.
Je twijfelt of je het wel kan, of je het goed (genoeg) doet of je niet door de mand gaat vallen.
Soms komt is het zelfvertrouwen er nooit echt geweest, soms is het niet sterk genoeg om tegen alle veranderende omstandigheden te zijn opgewassen en soms is je zelfvertrouwen op een later moment geschaad.
Herken je dit bij jezelf? Tijd om je zelfvertrouwen te boosten!
Spanningen, stress en onzekerheid komen vaak om de hoek kijken bij een nieuwe baan, een nieuwe functie, een nieuwe rol of nieuwe opdracht. Je wilt het immers tot een succes maken. En bij groei komen nieuwe uitdagingen en dingen die je voor het eerst doet of waar je voor het eerst verantwoordelijkheid voor draagt.
Met gezonde spanning en een beetje stress is niets mis. Het houdt je scherp en geeft focus om je doel te bereiken. Soms kan het echter voelen alsof je steeds minder sterk in je schoenen staat. Ik ken het gevoel. Dat je niet meer helder kan denken, teveel bezig bent met wat iemand anders kan denken, of met het zoeken naar een moment dat je iets kan zeggen of dat je onnodig bevestiging zoekt voor elke stap die je zet. Je blokkeert, je valt stil, je bent minder zichtbaar, je duikt, je stelt uit ... Indien je merkt dat het je onzeker maakt en je dat gevoel steeds vaker hebt, je zaken gaat uitstellen en je een drempel voelt bij nieuwe acties, pas dan op en neem eens tijd om aandacht te geven aan dat wat er bij jou gebeurt. Wanneer werd je onzeker? Hoe voelt dat? Door je meer bewust te worden wanneer je dat gevoel krijgt, kun je vaak een trigger achterhalen en een patroon herkennen.
Gelukkig kun je die vicieuze cirkel ook doorbreken. Ook jij bent in staat om stap voor stap je zelfvertrouwen en je eigenwaarde een boost te geven. Hieronder deel ik alvast een paar tips.
Vind je het lastig om resultaat te bereiken? Wil je wel maar lukt het niet? Kom eens langs. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik bespreek graag tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek waar jij tegenaan loopt en hoe ik jou kan helpen.
Zeg gedag tegen piekeren
Onzekerheid wordt vaak gevoed doordat we ons te veel bezighouden met de vragen: Wat zou die collega of cliënt van me vinden? Zijn ze wel tevreden over mijn werkzaamheden? Word ik nu afgerekend door mijn leidinggevende omdat ik een foutje heb gemaakt? Kan die ander dat niet veel beter? Wat als...?
Stel je voor dat je vriendin al deze gedachten tegen je uit zou spreken. Vermoeiend hé! Besef dan dat niemand gedachten lezen, dus ook jij niet. Je weet niet wat die ander denkt, dus het vul het niet zelf in. Het laat je alleen maar meer twijfelen en dat kost onnodig veel energie.
Negatieve gedachten kun je verminderen door er bewust van te worden. Wanneer jij in een negatieve spiraal terechtkomt en hier bewust van bent, kan jij je gedachtes aanpassen en eventueel focussen op iets anders. Wees allereerst kritisch op de gedachten die je hebt. Is het waar wat je denkt? Is het gebaseerd op feiten? Wat gebeurt er waardoor je je onzeker gaat voelen? Vul jij dingen zelf in? Leg jij jezelf onbewust en onnodig te strakke deadlines op? Welke overtuigingen spelen een rol?
Die bewustwording zal inzicht geven in hoe je kan voorkomen dat je je de volgende keer weer onzeker gaat voelen. Het geeft inzicht in de stappen die je kan zetten om het volgende keer minder spannend te maken. Het kan daarbij helpen om eens op te schrijven wat je graag zou willen veranderen. Wat heb je nodig om je minder onzeker te voelen? Wat zou het anders maken? En wat kun jij doen om dat te veranderen. En je hoeft niet meteen een grote stap te zetten. Elke kleine stap maakt je al sterker.
Ken je kwaliteiten en valkuilen
Zelfkennis is een groot goed. Niemand is perfect, dus probeer af en toe ook iets milder voor jezelf te zijn. Het is niet erg om zwakke kanten te hebben, die heeft iedereen namelijk. Ook jouw voorbeelden, de mensen waar je tegen op kijkt. De kunst is er voor te zorgen dat je weet wat die zwakke kanten zijn en op welke manier je hier aan kunt werken. Door je valkuilen te ontdekken, weet je straks ook hoe je die kunt vermijden.
Daarnaast is het minstens zo belangrijk om je eigen kwaliteiten te kennen. Je mag best eens stilstaan bij de dingen die jij goed doet. Door te beseffen op welke manier jij een nieuwe rol of opdracht het beste kan aanvliegen, of op welke manier jij het team aanvult, sta je ook alweer een stukje zekerder in je schoenen. Misschien heb jij nog niet evenveel ervaring, maar kan je wel goed luisteren, goed analyseren, kun je helder en krachtig communiceren, heb je snel door waar een klant behoefte aan heeft, ben je een teamplayer, maak jij de mensen om je heen snel aan het lachen of ben je ontzettend georganiseerd. Vergelijk je niet steeds opnieuw met een collega maar vul de rol in of geef de taak vorm op een manier die bij jou past, op een manier waarop je jouw kwaliteiten het best kunt benutten en je niet op je tenen hoeft te lopen om het op dezelfde manier te doen. Iedereen is anders en heeft zijn eigen kwaliteiten en valkuilen.
Er zijn verschillende manieren om je goede en zwakke kanten te ontdekken. Om voor jezelf te bepalen wat je sterke en zwakke punten zijn kun je starten met te bedenken welke activiteiten jij het vaakst beoefent en waar je het meeste plezier uit haalt. Schrijf eens een paar weken lang alles op wat je op een bepaalde dag doet, waarbij je iedere activiteit een cijfer geeft van één tot vijf, afhankelijk van hoe leuk je het vindt om die activiteit actief te beoefenen of erbij betrokken te zijn.
Een andere manier is het schrijven over wat je tot nu toe allemaal hebt gedaan. Ga na hoe je in bepaalde situaties reageert, wat je doet of juist niet doet. Kijk naar je spontane reacties op situaties die zich al hebben voorgedaan in je leven. De spontane reacties kunnen je een heleboel vertellen over hoe je reageert in zowel gewone als situaties waarin je onder druk staat. Je kunt ze opschrijven zodat je je manier van handelen en je vaardigheden makkelijker kunt ontdekken. Neem een fijne notitieblok om je gedachten in op te schrijven.
Wil je sneller inzicht op je kwaliteiten en valkuilen? Dan is ook het doen van een ACTmeting een aanrader! Doeltreffend raak geeft dat inzicht in je natuurlijke kwaliteiten, welke competenties jij jezelf hebt aangeleerd, wat je valkuilen zijn en je potentieel.
Stel doelen
Je bewust zijn van je eigen kracht is het allerbelangrijkste. Door te werken vanuit je kwaliteiten en te leren omgaan met je valkuilen, zul je steeds beter worden. Krachtiger, zelfverzekerder en kun je met meer rust keuzes maken die bij jou passen. Stel concrete doelen om verder te groeien. Als je een doelstelling voor ogen hebt, schiet je namelijk sneller in actie. En zodra je het doel bereikt hebt, zal dit zorgen voor een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen.
Wanneer je iets nog nooit eerder hebt gedaan, is het logisch dat jij het nog niet (goed) kan. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als het niet meteen goed gaat. En denk je nu "Ik mag geen fouten maken" besef dan dat je daarvan kan leren. Gun jezelf de tijd om dingen te leren en beter te worden in bepaalde aspecten. Verleg je focus van dat wat niet goed gaat naar alles wat je wel hebt bereikt. Want dat wat jouw aandacht krijgt groeit. We leggen onze eigen lat vaak te hoog. Wees dankbaar en trots op de dingen die je al hebt gedaan.
Houd doelen klein, verdeel een doel in subdoelen en vink deze af wanneer je ze hebt bereikt. Denk ook regelmatig aan wat je in het verleden allemaal hebt gepresteerd. Herinner jezelf hieraan door het (bijvoorbeeld) visueel te maken en op te hangen op een plek waar jij vaak naar kijkt.
Pas bij het stellen van doelen wel op dat je niet te veel doelen stelt voor jezelf. Een hele to-do lijst wegwerken op een dag, terwijl er al genoeg andere afspraken op de agenda staan, of een lange lijst van alle to-do's die ooit nog moeten worden gedaan, zal een gevoel geven van ontevredenheid, van onrust, of van mislukking. Wanneer je voor jezelf realistische en haalbare doelen stelt voor een dag, geeft dit je juist veel positieve energie! Zo houd jij jouw doelen veel langer vol.
Let op je taal
Je kunt jouw zelfvertrouwen ook een boost geven door op je lichaamstaal en manier van praten te letten. De manier waarop jij jezelf presenteert, zal ervoor zorgen dat jij meer zelfvertrouwen uitstraalt en dat vervolgens ook zo gaat ervaren. De toon van je stem en manier van praten zeggen veel. Een zelfverzekerde stem is niet te hoog en niet te laag. Probeer zo min mogelijk stopwoordjes te gebruiken. Oefen eens met het toevoegen van pauzes. Dat is krachtiger en als je er aan gewend raakt geven ze je de rust die je kunt gebruiken om jouw boodschap krachtig te brengen. Let ook eens op het eind van je zin. Wanneer je zinnen regelmatig hoog eindigt, lijk je te zoeken naar bevestiging.
Meer weten?
Of val je terug in je patroon? Ik ontmoet je graag tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek. Kost je niets maar levert je zeker wat op.