Wat zijn de mogelijke oorzaken van uitstelgedrag? Het is meer dan een gebrek aan discipline. Want vaak wil je wel maar komt er toch niets uit je handen, De verschillende oorzaken vragen soms om een andere oplossing. Door de oorzaken te benoemen, krijg je meteen een aantal tips om uitstelgedrag te voorkomen. In dit blog zal ik de mogelijke oorzaken van uitstelgedrag duiden. Welke herken jij? Of ervaar je uitstelgedrag maar herken je je niet in onderstaande oorzaken? Deel je jouw ervaring hieronder?
Oorzaak 1 – Uitstelgedrag door gebrek aan korte termijn doelen
Ons brein wil graag veiligheid. Dus neem niet teveel hooi op je vork door een te grote of te zware taak. Door de grote taak op te knippen in deeltaken, stel je korte termijn doelen en hou je het overzichtelijk en motiverend. Zo zorg je voor minder triggers voor je reptielenbrein. Door de korte termijn doelen bereik je in kleine stappen gemakkelijker lange termijn doelen. Zonder deze korte termijn doelen komen veel mensen pas in actie vlak voor hun deadlines. Vaak te laat en bijna altijd met veel stress. Door de korte termijn doelen blijf je progressie boeken, de belangrijkste motivator om in actie te komen en te blijven. Het voorkomt dat je de neiging krijgt uit te stellen.
Oorzaak 2 – Uitstelgedrag door gebrek aan geloof
Als je twijfelt aan de toegevoegde waarde van een taak, aan jouw waarde, of als je twijfelt of je het wel kan of de juiste persoon bent voor de taak, ligt uitstelgedrag op de loer. Je kiest gemakkelijk voor iets anders dat waardevoller lijkt en stelt deze taak (even) uit.
Als jij overtuigd bent, en oprecht gelooft dat het uitvoeren en realiseren van dit werk je effect en resultaat oplevert, geeft dit ook energie. Uitstellen is dan minder snel aan de orde.
Oorzaak 3 – Uitstelgedrag door gebrek aan overzicht
Je hebt jouw collega’s en je klanten van alles beloofd en toegezegd, maar mist een helder overzicht van hetgeen op je bord ligt. Dit zorgt voor veel onrust in je hoofd. Je brein blijft herhalen wat er nog allemaal dient te gebeuren dus je gedachten vliegen alle kanten op. Deze gedachten leiden je af en je kunt je wel voorstellen dat je er moe van wordt. Het kost ontzettend veel energie voor je brein om alles in de gaten te blijven houden en je veilig te houden. Je te behoeden om iets te vergeten. De onrust in je hoofd zorgt ook dat je moeilijk kunt focussen. Niet gek dus dat je gemakkelijk taken uitstelt die echt aandacht van je vragen.
Oorzaak 4 – Uitstelgedrag door te druk doen
Je bent druk, druk, druk. Hierdoor kom je niet toe aan de belangrijke initiatieven. Maar waar ben je zo druk mee? Ons brein kiest sneller voor de eenvoudige, veilige keuzes. Zeker taken die meer denkkracht van je vragen, stel je eerder uit. Maar druk, druk, druk doen is niks anders dan uitstelgedrag. Welke keuzes maak jij?
Oorzaak 5 – Uitstelgedrag door afleidingen en onderbrekingen
Vast wel herkenbaar. Door onderbrekingen en afleidingen op onze smartphones stellen we uit wat we wilden doen. Het gebruik van smartphones en de toename van sociale media heeft impact op je effectiviteit en vergroot de kans op uitstelgedrag. De echte focustaken stel je uit of duren langer. De focus ligt vaak langer op de smartphone dan je denkt. Als je dan merkt dat je uit je concentratie bent, is de uitspraak of gedachte: “Zo werkt het niet, laat ik het morgen maar doen”. vast wel herkenbaar.
Oorzaak 6 – Uitstelgedrag door stress
Wanneer je piekert, jezelf zorgen maakt, angstig bent of je gestrest voelt is het moeilijk om je te focussen en productief te zijn. Je zit in je hoofd en komt daardoor moeilijk in de juiste actiemodus. Ook wordt je minder flexibel en minder creatief. Kleine acties krijg je nog wel voor elkaar, zoals een telefoontje plegen, een factuur maken of een afspraak inplannen, maar taken die echt denkkracht en creativiteit vragen stel je daardoor makkelijk uit. Klik hier voor tips om stress te verminderen.
Oorzaak 7 – Uitstelgedrag door gebrek aan zelfvertrouwen
Uitstelgedrag ligt op de loer bij projecten en taken die ‘nieuw’ voor je zijn en waarbij je nog niet goed weet of je het kan. Nadenken over een goede aanpak kan al snel in piekeren veranderen als je niet snel tot een besluit komt. Of erger dat je meent dat je het al wel zou moeten beheersen. Je blijft nadenken en uitstellen en om hulp vragen doe je uit schaamte niet. In plaats van de de nieuwe uitdaging een boost aan je zelfvertrouwen geeft gaat deze nu ten koste van je zelfvertrouwen en wordt het uitstellen vaak erger.
Oorzaak 8 – Uitstelgedrag door belemmerende overtuigingen
Veel mensen vertonen uitstelgedrag door verschillende belemmerende overtuigingen. Overtuigen over zichzelf. Dat ze iets niet kunnen of niet leuk vinden. Of dat ze iets zelf zouden moeten kunnen. Of dat om hulp vragen niet kan, niet mag, of niet verstandig is. "Ik moet dit zelf doen anders is het slechts voor mijn carrière". Maar ook andere belemmerende overtuigingen komen voor. "Ik presteer alleen goed onder druk van een deadline" is er zo een. Klinkt mooi maar feitelijk niets anders dan uitstelgedrag. Jouw eigen overtuiging versterkt jouw uitstelgedrag! Ook een overtuiging dat je mensen lastig valt als je onaangekondigd belt, helpt je niet om dat telefoontje te plegen. Ben jij je bewust van jouw overtuigingen?
Oorzaak 9 – Uitstelgedrag door afnemende interesse
Het kan ook zijn dat je jarenlang genoot van wat je deed maar merkt dat het je steeds meer energie kost. Je weet wel dat je ronduit goed bent in de taak, maar krijgt het steeds moeilijker voor elkaar om ermee te beginnen of af te maken. Dat irriteert je mateloos waardoor je de motivatie en interesse verliest. Mogelijk heb jij je deze taak aangeleerd maar is het geen natuurlijk talent van je. Ken jij je natuurlijke kwaliteiten en je aangeleerde competenties?
Oorzaak 10 – Uitstelgedrag door teleurstelling in anderen
Soms komen we niet in actie, of stellen we taken uit omdat we teleurgesteld zijn in de betrokkenheid of de werkwijze van collega’s, leidinggevenden of je partner. Ik herken dat op bepaalde momenten zeker bij mezelf. Herken je dat? Die gedachte van “Bekijk het maar. Doen jij eerst maar eens iets”. Of "Als je toch niet ziet wat ik doe, laat dan maar." Kan soms een juiste beslissing zijn maar vaak helpt het jou niet verder. Feitelijk stel je uit wat jezelf wilde of moet doen. Je kiest op zo'n moment bewust of onbewust om meer achterover te leunen.
Oorzaak 11 – Uitstelgedrag door perfectionisme
Ook perfectionisme is een belangrijke oorzaak voor uitstellen. Het moet in een keer goed. Of je kunt pas die klant terugbellen als je je goed hebt voorbereid op vragen die mogelijk gaan komen. Je stelt hoge verwachtingen en eisen aan jezelf. Je legt jezelf een deadline op. Uitstelgedrag door perfectionisme wordt door perfectionisten niet snel als uitstelgedrag ervaren. Een perfectionist wil graag alles top doen en zeker geen fouten maken. Hij blijft in de voorbereiding nadenken en analyseren tot in de diepste details. Of het resultaat moet perfect waardoor je taak niet snel af is en het opleveren wordt uitgesteld. Dit werkt in het algemeen verlammend op de productiviteit. Je verliest energie en tijd terwijl het al goed genoeg is. Dit leidt weer tot stress en energieverlies. Herken je iets?
Oorzaak 12 – Uitstelgedrag door vermoeidheid
Je voelt je niet fit. Je bent moe of wordt al moe bij de gedachte. Je stelt uit. Hoe zorg jij ervoor dat je fysiek en mentaal fit blijft? Voldoende nachtrust, gezond eten en lekker de natuur in zijn niet alleen goed voor je concentratie. Je hebt ook minder snel van negatieve gedachten en piekeren.
Hoe verder?
Ontdek welke oorzaken bij jou spelen. Door de oorzaak van jouw uitstelgedrag te begrijpen heb je het begin van een oplossing. Maak gebruik van bovenstaande tips. Lukt het je niet je uitstelgedrag te voorkomen of te beperken tot een acceptabel niveau?
Kom langs voor een gratis kennismaking. Ik hoor graag waar je tegenaan loopt en leg je graag uit hoe ik jou kan helpen dat patroon te doorbreken.
Bel +31639392494 of app +31639392494 om jouw gratis en vrijblijvende kennismaking te boeken.
Reactie plaatsen
Reacties