Tips om werkstress te voorkomen of te verminderen

Bijna iedereen heeft weleens te maken met werkstress. Vaak ervaar je deze stress maar voor een korte periode en verdwijnt die weer wanneer de werkdruk afneemt.

Langdurige werkstress kan echter resulteren in een burn-out. Je kunt veel verschillende symptomen ervaren bij werkstress. Dit zorgt ervoor dat je de stressklachten niet altijd even goed herkent. Vermoeidheid is vaak het eerste symptoom dat je ervaart bij werkstress. Dit uit zich zowel thuis als op het werk. Er kan een gebrek aan energie ontstaan en je kan het gevoel hebben nooit meer echt uitgeslapen te zijn. Je staat moe op. Bij stress op het werk horen vaak ook problemen met in- of doorslapen, een verslechterde concentratie, een kort lontje en een slecht humeur.
Daarnaast kun je uiteenlopende lichamelijke klachten ervaren. Denk aan een hoge bloeddruk, misselijkheid en hoofdpijn. Maar het kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je minder zin hebt in seks. 
Hoe zorg je dat het niet zover komt?

Tips om werkstress te voorkomen

Maak voor jezelf overzichtelijk welke factoren werkstress veroorzaken.

Welke factoren spelen bij jou een rol? Waar krijg je stress van? Luister naar je lijf en ontdek wanneer jij dat ongemakkelijke, opgejaagde, angstige gevoel ervaart.

Waar kun je wat aan veranderen? Kun je bijvoorbeeld bepaalde taken overdragen aan een collega om de werkdruk te verlagen? Of kan jouw leidinggevende wat voor je betekenen? Maar je kunt niet alles veranderen, in die gevallen geeft acceptatie rust of kun je proberen zelf anders naar de situatie te kijken.
Lukt het niet om de oorzaak goed te achterhalen of krijg je geen grip op je stressklachten?
Een coach kan je helpen om inzicht en grip te krijgen en praktische handvatten bieden die je helpen omgaan met werkstress. Hieronder alvast een paar tips.

Maak een dagplanning

Maak je een dagplanning of een to-do lijst? Ik kom regelmatig tegen, en ik deed het vroeger ook, dat een to-do lijst wordt gemaakt van alle taken die nog op je bord liggen. Het lijst die nooit af is, steeds wordt aangevuld en waar soms het overzicht toch volledig is zoekgeraakt. Start eens met het maken van een dagplanning. Een planning van de taken die jij die dag af moet hebben en waarbij je rekening houdt met de beschikbare tijd. Onvoldoende tijd voor wat er moet gebeuren? Schakel hulp in, communiceer met je manager of leidinggevende, manage verwachtingen. Zo leer je steeds betere planning te maken, kun je nee zeggen tegen een opdracht die erbij komt of beter afstemmen wanneer je gaat reageren en voorkom je dat je steeds een opgejaagd gevoel hebt. 

Neem op tijd pauze

De kans is groot dat je steeds een stapje harder probeert te lopen om de werkdruk bij te kunnen benen. Je slaat lunchpauzes over, duikt ’s avonds thuis nog even een dossier in en draait overuren om al dat werk af te krijgen. Maar juist in drukke tijden zijn rustmomenten van groot belang. Ervaar het verschil de volgende ochtend als je 's avonds rust hebt genomen. Je slaapt vaak beter en bent de volgende dag effectiever.

Leer anders omgaan met de situatie

Als je vaak stress ervaart is het heel nuttig om samen met een coach te ontdekken hoe jij een situatie ervaart. Wat gebeurt er? Hoe voel je je? Wat denk je? Wat doe je?
Vaak wordt hoe jij de situatie ervaart beïnvloedt door overtuigingen, negatieve gedachten en oude patronen. Door je bewust te worden hoe jij omgaat met een situatie, kun je anders leren kijken, je anders gaan voelen en anders gaan doen.

Ga op tijd in gesprek met jouw leidinggevende

Geef aan welke problemen je ervaart ten opzichte van werkdruk en werksfeer. Een kleine wijziging in dergelijke zaken kan al helpen en (langdurige) uitval voorkomen. Jouw leidinggevende kan je ook helpen om externe hulp te krijgen van een coach. Vaak zijn werkgevers bereid een coach voor jou in te schakelen of de kosten van een door jou ingeschakelde coach te vergoeden. Werkgevers ervaren de positieve effecten in jouw functioneren en kunnen op deze manier de kosten van (langdurig) verzuim vermijden. Maak het bespreekbaar en vraag naar de mogelijkheden.